Αθλητική Ημερίδα : «Ο Αθλητισμός είναι μαζί με τους πρόσφυγες» – Διοργανώνεται από την ΚΟΕ, την UNHCR και τον ΓΣΠ

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR), και τον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια» (ΓΣΠ), διοργανώνουν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου αθλητική ημερίδα για παιδιά-πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο. Στην αθλητική ημερίδα «Ο αθλητισμός είναι μαζί με τους πρόσφυγες», θα συμμετάσχουν 100 περίπου παιδιά ηλικιών 12-18 ετών.

Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασης του προγράμματος της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η ΚΟΕ αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές αρχές του Ολυμπισμού που περιλαμβάνουν το σεβασμό των πολιτιστικών αξιών, τις διαπολιτισμικές σχέσεις και ανταλλαγές μεταξύ ατόμων, χωρών και ηπείρων, και την ισότιμη συμμετοχή ανεξάρτητα φυλής, θρησκείας, φύλου, πολιτισμού ή οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, συμβάλλει στην ομαλή συμβίωση των ανθρώπων αυτών μέσα στην Κυπριακή κοινωνία.

Ο εκπρόσωπος της UNHCR στην Κύπρο Ντάμτιου Ντεσσαλένιε ανέφερε ότι, η επιλογή, ο σχηματισμός και η συμμετοχή της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στους Αγώνες του Ρίο είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών του Οργανισμού και της ΔΟΕ. Υλοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι στόχοι της UNHCR η οποία ανέκαθεν προωθούσε τον αθλητισμό ανάμεσα στους πρόσφυγες, λόγω της θετικής επίδρασης του αθλητισμού σε αυτούς όταν ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους σε μια νέα χώρα και κατέληξε με τα εξής: «Οι αθλητικές δραστηριότητες, όπως αυτές που ξεκινάμε με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή είναι σημαντικές. Ο αθλητισμός προωθεί την ανοχή, τη συνεργασία, την πειθαρχία. Βοηθά τα παιδιά να επανακτήσουν την χαμένη παιδικότητά τους. Μέσω της γνώση, του παιγνιδιού και δοκιμάζοντας τις δεξιότητές τους, μπορούν ν’αναζητήσουν τρόπους άμβλυνσης των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, αντλώντας δύναμη από τις οικογένειες και την κοινότητά τους».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την διεξαγωγή της εκδήλωσης σημειώνοντας ότι η Κύπρος και ο λαός της είναι μια χώρα όπου άπαντες καταλαβαίνουν τα όσα βιώνουν οι πρόσφυγες που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες : «Είμαστε ένας Σύλλογος με 120 χρόνια ζωής που μέσα στους στόχους του είναι η κοινωνική προσφορά, και στηρίζουμε κάθε ενέργεια και εκδήλωση που θα μας βοηθήσει για να τους φέρουμε εις πέρας. Βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τους κατοίκους του νησιού και όσους εξ’ ανάγκης βρέθηκαν να διαμένουν εδώ. Είμαστε μια χώρα ευαισθησίες στο θέμα αυτό».

Η Ημερίδα θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί του Σαββάτου με την παρουσίαση στα παιδιά εκπαιδευτικού προγράμματος της ΚΟΕ για τον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ξενάγηση στους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου και του Μουσείου που λειτουργεί σε αυτό. Θα ακολουθήσει παρουσίαση αθλημάτων στους υπαίθριους χώρους από προπονητές και αθλητές των Ομοσπονδιών Πάλης, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Τζούντο, Καλαθόσφαιρας και Ταε Κβο Ντο και τα παιδιά θα δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στα αθλήματα αυτά. Στις 12.00 το μεσημέρι θα μεταβούν στο ΓΣΠ, όπου θα τους περιμένουν προπονητές Ποδοσφαίρου και Στίβου για επιδείξεις των αθλημάτων αυτών, και θα αθληθούν στους χώρους του Σταδίου. Ο ΓΣΠ προσέφερε δωρεάν το γεύμα που θα παρασχεθεί στα παιδιά.

 

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη τύπου, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την UNHCR, η Επιτροπή της ΚΟΕ «Γυναίκα και Αθλητισμός», προσκάλεσε στην Κύπρο την κ.Τέγκλα Λορούπε η οποία ήταν η αρχηγός της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η Τέγκλα Λορούπε ήταν αυτή που ίδρυσε στο Ναϊρόμπι το Ίδρυμα Ειρήνης μέσω του οποίου δόθηκε η ευκαιρία σε αθλητές πρόσφυγες να συνεχίσουν να αθλούνται. Στη συνέχεια πρωτοστάτησε για την αποδοχή εκ μέρους της ΔΟΕ της συμμετοχής της αθλητών αυτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη συγκρότηση για πρώτη φορά της ομάδας που αποτελείτο από 10 αθλητές. Η Τέγκλα Λορούπε τιμήθηκε πρόσφατα από τα Ηνωμένα Έθνη με το βραβείο «Πρόσωπο της Χρονιάς».

  

Πηγή: Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

dessalegne_2