12ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ – «Το μέλλον στην κολύμβηση»

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΕΣΤΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ LEN ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΕΧΩΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΓΜΑ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Μια διοργάνωση που χρόνο με το χρόνο κερδίζει και περισσότερους φίλους. Ακόμα και στην Κύπρο. Ο 12ος διεθνής μαραθώνιος ανοικτής θάλασσας είναι εδώ (αρχίζει σήμερα) και όπως μας δήλωσε και ο έχων το γενικό πρόσταγμα της διοργάνωσης και μέλος της τεχνικής επιτροπής της LEN (για την ανοικτή θάλασσα), Πέτρος Αρέστης, «αυτή τη στιγμή, ο μαραθώνιος ανοικτής θάλασσας είναι το μέλλον στην κολύμβηση»!
Αγώνας που θα πραγματοποιηθεί (σε ειδυλλιακό τοπίο) μπροστά από το μεσαιωνικό κάστρο της Λάρνακας και όπως μας εξήγησε ο κ. Αρέστης, «Παλιοί και νέοι κολυμβητές στρέφονται στον μαραθώνιο, ενώ το αγώνισμα κερδίζει έδαφος και στις βόρειες χώρες (σημ. συν. Σουηδία, Δανία, αλλά και στη Ρωσία), αφού η LEN είναι έτοιμη να επιτρέψει τα wet suit (σημ. συν. ειδική στολή), γεγονός που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή του αγωνίσματος και σε θερμοκρασία κάτω των 16 βαθμών κελσίου. Αυτό αυτόματα θα βοηθήσει να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί το αγώνισμα σε ακόμα περισσότερες χώρες».
Ο έφορος κολύμβησης της Ομοσπονδίας, μας είπε ακόμα πως, «λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο, το αγώνισμα μπορεί να φέρει διακρίσεις στη χώρα μας». Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την συμμετοχή του Νικόλα Ιωαννίδη, στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, το οποίο διεξήχθη στο Πιομπίνο της Ιταλίας, όπου τερμάτισε στην 22η θέση (με 1.40.12.7) στα 7.5 χιλιόμετρα, σε σύνολο 32 συμμετοχών. Ακόμα έκανε αναφορά στον Σπύρο Γιαννιώτη και τις μεγάλες του επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Θεωρώ πως ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία μας και θα πρέπει αν καλλιεργηθεί σε βάθος μπορούμε να έχουμε επιτυχίες και να διακριθούμε, όσο δεν ασχολούνται πολλές χώρες ακόμη».
Εκεί που εστίασε ο Πέτρος Αρέστης ήταν στο γεγονός πως, «θα πρέπει να προβάλλουμε όσο γίνεται περισσότερο τον μαραθώνιο ανοικτής θάλασσας, πολύ πριν πλησιάσει η εκάστοτε διοργάνωση. Για παράδειγμα φέτος, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και να προβάλουμε τη διοργάνωση. Να μαζέψουμε κόσμο και αθλητές για να κερδίσει πόντους το αγώνισμα». Πάντως δεν παρέλειψε να τονίσει πως, «βρισκόμαστε πιστεύω σε πολύ καλό δρόμο. Το γεγονός πως η διεθνής Ομοσπονδία μας εμπιστεύεται και μας αναθέτει τακτικά τη διεξαγωγή του μαραθωνίου, αποτελεί για μας ένα ατού, για να προχωρήσουμε ένα βήμα πάρα πέρα»
Στον 12ο μαραθώνιο, ως γνωστόν, παίρνουν μέρος δώδεκα χώρες και συμμετέχουν 120 αθλητές. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κολύμβησης, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας. Στους αγώνες φέτος συμπεριλαμβάνονται επίσης η διεξαγωγή του Μεσογειακού κυπέλλου νέων ανοικτής θάλασσας και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα. Οι δώδεκα χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι, Ιταλία, Ισραήλ, Σκωτία, Μαρόκο, Γαλλία, Ρωσία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουκρανία, Αγγλία και Κύπρος. Μεγάλοι πρωταγωνιστές των αγώνων αναμένεται να είναι οι Ιταλοί (που κατέκτησαν πέρσι την πρώτη θέση στην κατάταξη), το Ισραήλ και η Γαλλία. Προσπάθεια των δικών μας αθλητών να αποκομίσουν εμπειρίες και να προσπαθήσουν για το καλύτερο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/10/2016
06.45 Διαπίστευση αθλητών για τα 5χλμ
07.40 Ενημέρωση αθλητών
7.50 Παρουσίαση αθλητών
08.00 Εκκίνηση 5χλμ ανδρών
08.10 Εκκίνηση 5χλμ γυναικών
09.30 Διαπίστευση αθλητών για τα 2.5χλμ ομαδικό COMEN και
10.40 Ενημέρωση αθλητών για τα 2.5χλμ ομαδικό COMEN
11.00 Εκκίνηση για τα 2.5χλμ ομαδικό COMEN
12.30 Απονομή επάθλων

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/10/2016
06.30 Διαπίστευση αθλητών για τα 10χλμ
07.10 Ενημέρωση αθλητών
07.20 Παρουσίασή αθλητών
07.30 Εκκίνηση 10 χλμ ανδρών
07.40 Εκκίνηση 10 χλμ γυναικών
09.30 Διαπίστευση αθλητών για τα 2.5χλμ
10.40 Ενημέρωση αθλητών
10.50 Παρουσίασή αθλητών
11.00 Εκκίνηση για τα 2.5χλμ
12.30 Απονομή επάθλων

marathonios_07102016