ΟΜΗΡΟΣ ΖΑΓΚΑΣ – Ποτέ µην λες ποτέ

Στα 27 του χρόνια είχε τη χαρά και την ευκαιρία να αναδειχθεί ως κορυφαίος κολυµβητής για το 2019. Στα 27 του χρόνια –όπως ο ίδιος µας είπε- ξαναβρήκε τον εαυτό του και τις προκλήσεις µέσα από το κολύµπι κι αυτό χάρις στον προπονητή του, τον Σταύρο Μιχαηλίδη, που του έδωσε το κίνητρο και τον λόγο για να βγάλει από µέσα του, τον άλλο του εαυτό. Όλα αυτά δεν αφορούν κανέναν άλλον παρά τον Όµηρο Ζάγκα, ο οποίος αναδείχθηκε από την Οµοσπονδία ως ο κορυφαίος κολυµβητής για το 2019.

Η αλήθεια είναι πως όταν του το ανακοινώσαµε τον πιάσαµε εξ απροόπτου, αφού µας είπε: «Ναι, αλήθεια, χαίροµαι. Τώρα το µαθαίνω», µετά όµως από την αρχική του έκπληξη και στην ερώτηση µας αν το περίµενε η απάντηση του ήρθε µάλλον φυσιολογικά: «Να σας πω, βάσει επιτυχιών δεν µπορώ να πω ότι δεν το περίµενα. Ναι, το περίµενα, αλλά δεν ήµουν και 100% σίγουρος». Η αλήθεια είναι πως ο Όµηρος τη χρονιά που πέρασε, «έγραψε» αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του και η ανάδειξη του σε κορυφαίο αθλητή ήταν (όπως και ο ίδιος παραδέκτηκε) µάλλον αναµενόµενη.

Αρχής γενοµένης από τους ΑΜΚΕ, µε το χρυσό µετάλλιο που κατέκτησε στα 50µ. ελεύθερο (23.14) και το αργυρό στα 50µ. πρόσθιο (28.86), έστω κι αν του «γλύστρισε» το χάλκινο στο 100άρι του ελεύθερου όπου ήταν 4ος. Κοντά σ’ αυτό προσθέστε και τη συµµετοχή του στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα στην Γκουαντζού της Νότιας Κορέας και την παρουσία του στο Πρωτάθληµα Ευρώπης 25µ.στη Γλασκώβη.

Η επιτυχία για τον 27χρονο αθλητή µπορεί να άργησε κάπως να έρθει, αλλά αυτό που για τον ίδιο είχε σηµασία είναι πως, «ανταµείφθηκαν οι κόποι µου και η δουλειά µου». Κι αυτό γιατί στην καριέρα του Όµηρου δεν ήταν όλα τέλεια, όπως και κανενός αθλητή, που θέλει και παλεύει να φτάσει στην κορυφή δεν είναι εύκολα. «Κάποια στιγµή απογοητεύτηκα, σταµάτησα τις προπονήσεις, βγήκα από το νερό, ενώ στην καριέρα µου είχα και αρκετά σκαµπανεβάσµατα». Από την µέρα όµως που τον «παρέλαβε» ο µετρ του είδους, Σταύρος Μιχαηλίδης όλα άλλαξαν. Ο Όµηρος ξαναβρήκε τον εαυτό του και το κέφι του για το κολύµπι, για να κυνηγήσει τους στόχους και τις φιλοδοξίες του. Μέσα λοιπόν από την επιστροφή στο στοιχείο του ήρθε και η ανάδειξη του ως καλύτερος αθλητής για το 2019.

Η επόµενη µας ερώτηση ήταν µάλλον περιττή, η οποία αφορούσε τον επόµενο του µεγάλο στόχο. «Οι Ολυµπιακοί Αγώνες στο Τόκιο» ήταν µε µιας η απάντηση του. Ο στόχος άλλωστε που έχει ο κάθε αθλητής, που αποτελεί και όνειρο ζωής. Στόχος που δεν είναι εύκολος, «είναι όµως εφικτός» όπως µας είπε ο Όµηρος και ο 27χρονος αθλητής έχει πλέον κάνει «focus» στο να εξασφαλίσει το όριο για τη συµµετοχή στην κορυφαία αθλητική συνάντηση του πλανήτη. Όπως µας είπε, «το κουβέντιασα µε τον προπονητή µου και είδαµε ότι µε µπόλικη δουλειά µπορώ να τα καταφέρω». Μέχρι το µεγάλο ραντεβού ο πρωταθλητής µας έχει αρκετό χρόνο µπροστά του για να κυνηγήσει την πρόκριση του και να δηλώσει παρών στο τεράστιο αυτό γεγονός».

Μπορεί λοιπόν η αναγνώριση και οι µεγάλες επιτυχίες να άργησαν να έρθουν στην καριέρα του Όµηρου, «έφταιγα και γω γι αυτό» όπως µας είπε, αλλά στα 27 του βλέπει πως οι κόποι, οι θυσίες και η πολλή δουλειά που έβαλε βγήκαν… στον αφρό. Από εδώ και πέρα από τον ίδιο εξαρτάται αν θα τα καταφέρει να κάνει τα επόµενα βήµατα σε µια ακόµα µεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«It’s a come back story»

Τι λέει όµως ο προπονητής που έδωσε στον Όµηρο Ζάγκα ξανά το κίνητρο και τη διάθεση για το κολύµπι. «Όταν µε προσέγγισε πριν τρία, τριάµισι χρόνια ο Όµηρος είχα διαπιστώσει ότι είχε χάσει το ενδιαφέρον του για το κολύµπι, ενώ γνώριζε και πίστευε πως είχε πολλά να δώσει ακόµα. Απογοητεύτηκε από πολλά γεγονότα που είχαν προηγηθεί, ενώ να πω κι αυτό, πως ο Όµηρος είναι και λίγο παρεξηγηµένος ως χαρακτήρας, ως άνθρωπος. Όταν τον έπιασα και του µίλησα, του µίλησα στα ίσα. Του είπα, «έχεις το ταλέντο, έχεις την σωµατοδοµή για να τα καταφέρεις, αλλά αν δεν δουλέψεις δεν πας πουθενά.

Την πρώτη χρονιά µαζί µου, τα πράγµατα ήταν κάπως δύσκολα, ενώ στη δεύτερη χρονιά όταν πήρε µετεγγραφή στον Ναυτικό Όµιλο Λεµεσού, έδειξε ότι µπορούσε να τα καταφέρει. Δεν κάναµε τίποτα µαγικό, εγώ απλά του τόνωσα την αυτοπεποίθηση, την ψυχολογία, αλλάξαµε και λίγο την τεχνική και την προσέγγιση στο άθληµα και όλα τ’ άλλα ήρθαν µόνα τους, µε αποκορύφωµα την περσινή σεζόν» Όταν ρωτήσαµε τον Σταύρο για τον µεγάλο στόχο, τη συµµετοχή στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο µας απάντησε: «Αν και είναι µεγάλος στόχος µπορεί. Έχει τα προσόντα. Στους πρόσφατους παγκύπριους ατοµικούς ανέτοιµος, αξύριστος, έκανε 23.57, µια αρκετά ενθαρρυντική επίδοση. Καθίσαµε και µιλήσαµε, του είπα να µην αγχώνεται, να χαλαρώσει και µπορεί να τα καταφέρει. Χρειάζεται προσπάθεια, αλλά θέλω να πιστεύω πως θα κερδίσει ένα εισιτήριο για το Τόκιο».