H KOE βράβευσε τους κορυφαίους Έφηβους και Νεάνιδες 2015

H KOE βράβευσε τους κορυφαίους Έφηβους και Νεάνιδες 2015

Καλύτερος έφηβος ο Νικόλας Βασιλείου και καλύτερη Νεάνιδα η Βασιλική Κούρρη
Νικόλας Ελευθερίου και Κατερίνα Ζακχαίου πρώτευσαν στα ομαδικά αθλήματα 

Το βραβείο «Γλαύκος Κληρίδης» στους Παύλο Κοντίδη και Άντρη Ελευθερίου 

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, πραγματοποίησε την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο την «Τελετή Βράβευσης των Καλυτέρων Εφήβων-Νεανίδων 2015», έναν ετήσιο θεσμό που καθιερώθηκε το 1985. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης,  απονεμήθηκε παράλληλα το βραβείο «Γλαύκος Κληρίδης» που απονέμεται στον καλύτερο άνδρα αθλητή και στην καλύτερη γυναίκα αθλήτρια της χρονιάς. Βραβεύτηκαν οι Παύλος Κοντίδης (Ιστιοπλοΐα) και Άντρη Ελευθερίου (Σκοποβολή) αντίστοιχα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή φιλμ στο οποίο παρουσιάστηκαν οι συμμετοχές της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής το 2015, σε έξι μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις στις οποίες έλαβε μέρος με ένα σύνολο 121 αθλητών, με ειδική αναφορά στις σημαντικότερες επιτυχίες στις διοργανώσεις αυτές.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιος Ιωαννίδης ανέφερε ότι η ΚΟΕ κατάφερε να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη χρονιά, έχοντας πάντα δίπλα της ως θεσμικό χορηγό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον πρώτο μεγάλο χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες συνεργασίες που ξεκίνησαν κατά το 2015, με τον μεγάλο χορηγό τη CYTA όπως και με την Πετρολίνα. Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι ο μεγάλος στόχος όχι μόνο της νέας χρονιάς, αλλά και ολόκληρης της τετραετίας, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο τον προσεχή Αύγουστο, εκεί όπου αναμένεται ότι θα συγκροτηθεί μια ισχυρή Ολυμπιακή ομάδα, μεγαλύτερη σε αριθμό αθλητών απ’ ότι στο Λονδίνο πριν τέσσερα χρόνια, και η οποία θα έχει τους ίδιους υψηλούς στόχους.

Η Πρόεδρος του ΚΟΑ κα Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, ανέφερε στο δικό της χαιρετισμό, ότι η επιβράβευση είναι η ελάχιστη ανταπόδοση, που ο καθένας μας πρέπει να προσφέρει στους νικητές, οι οποίοι για μια ολόκληρη χρονιά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να φτάσουν στην κορυφή. Η Πρόεδρος του ΚΟΑ σημείωσε και τα ακόλουθα : «Οι αθλητές που βραβεύονται είναι τα κύρια πρόσωπα της τελετής.  Μέσα από την παρουσία τους, την αγωνιστική, αλλά και την υπόλοιπη δραστηριότητα τους εκφράζεται το αθλητικό ταλέντο, η καθημερινή προσπάθεια,  το κουράγιο, αλλά και η θέληση για ανάπτυξη όλων εκείνων των χαρισμάτων που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της σύσσωμου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και μελών του Δ.Σ. του ΚΟΑ, του Δημάρχου Στροβόλου κ. Λάζαρου Σαββίδη, Προέδρων και εκπροσώπων όλων των Αθλητικών Ομοσπονδιών, προπονητών, και μελών των οικογενειών των αθλητών, και  φίλων του αθλητισμού.

Βραβείο «Γλαύκος Κληρίδης» στους Παύλο Κοντίδη και Άντρη Ελευθερίου

Το βραβείο «Γλαύκος Κληρίδης» που απονέμεται κάθε χρόνο στον καλύτερο αθλητή και την καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς στις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών, απονεμήθηκε στους Παύλο Κοντίδη (Ιστιοπλοΐα) και Άντρη Ελευθερίου (Σκοποβολή) αντίστοιχα. Της βράβευσης προηγήθηκε φιλμ με τις επιτυχίες των δύο αθλητών κατά το 2015.

Ο Παύλος Κοντίδης ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία Laser και προετοιμάζεται για την τρίτη διαδοχική συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημαντικότερη επιτυχία για τον αργυρό  Ολυμπιονίκη του Λονδίνου κατά το 2015, ήταν η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στο Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Άντρη Ελευθερίου, είχε ως σημαντικότερη επιτυχία την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Πανευρωπαϊκούς Πρωτάθλημα στο Μάριμπορ της Σλοβενίας. Επιπρόσθετα μαζί με τον Γιώργο Αχιλλέως κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στο Ομαδικό Σκητ στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού. Το σημαντικότερο όμως για την ίδια ήταν η εξασφάλιση Ολυμπιακής κάρτας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Καλύτεροι Έφηβοι-Νεάνιδες

Η επιλογή των καλυτέρων Εφήβων-Νεανίδων έγινε μέσα από τις προτάσεις που έκαναν οι οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Συνολικά προτάθηκαν από 32 Ομοσπονδίες, 35 έφηβοι και 30 νεάνιδες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων.

Καλύτερος έφηβος αθλητής, αναδείχτηκε ο Νικόλας Βασιλείου (Σκοποβολή). Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Λονάτο, ενώ Στους ίδιους αγώνες η Εθνική ομάδα Εφήβων κατέλαβε την 4η θέση. Κατέκτησε επίσης, το χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Μάριμπορ.

Ο Μάριος Γεωργίου (Γυμναστική) τιμήθηκε ως 2ος καλύτερος έφηβος. Κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια στους 16ους ΑΜΚΕ «Ισλανδία 2015». Ήταν 19ος στο Σύνθετο στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών στην Γαλλία. Κατέλαβε επίσης θέση πρόκρισης στο Test Event του Ρίο για να διεκδικήσει πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Γεώργιος Κονιαράκης (Στίβος) τιμήθηκε ως 3ος καλύτερος έφηβος. Ο αθλητής της Δισκοβολίας, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών κατέλαβε την 16η θέση.

Καλύτερη νεάνιδα αναδείχτηκε η Βασιλική Κούρρη (Τζούντο), η οποία κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που έγινε στην Τιφλίδα, χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες που έγιναν στην Βουλγαρία και χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο που έγινε στην Πορτογαλία.

Η Άννα Μαρία Αντωνίου (Ταε Κβο Ντο) τιμήθηκε ως 2η καλύτερη νεάνιδα. Κατέκτησε την 5η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων που έγινε στην Λετονία στην κατηγορία Juniors Female A (U18)/55kg.

Η Σωτηρία Νεοφύτου (Κολύμβηση) τιμήθηκε ως 3η καλύτερη νεάνιδα. Είχε εξαιρετικές εμφανίσεις στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων που διεξήχθησαν στην Σαμόα, ενώ κατέκτησε επίσης επτά μετάλλια στο Παγκύπριο πρωτάθλημα Γυναικών. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών που έγινε στο Καζάν και είναι μέλος της προ-ολυμπιακής ομάδας.

Το έπαθλο «Αντώνης Παπαδόπουλος» που απονέμεται στον καλύτερο αθλητή Στίβου απονεμήθηκε στον Γεώργιο Κονιαράκη. Το έπαθλο απονεμήθηκε από την κ. Λόλα Παπαδοπούλου σύζυγο του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου, αγωνιστή της ΕΟΚΑ, πρωταθλητή του Στίβου, και ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης.

Το έπαθλο «Μαριάννα Ζαχαριάδη» που απονέμεται στην καλύτερη αθλήτρια του Στίβου, εις μνήμην της αθλήτριας του Επί κοντώ που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν τρία χρόνια, απονεμήθηκε στην Σκεύη Ανδρέου, η οποία με βάση τον Σχεδιασμό Κινήτρων που εφάρμοσε η Ομοσπονδία Στίβου για την αγωνιστική περίοδο 2015, συγκέντρωσε τη ψηλότερη βαθμολογία απ’ όλες τις νεάνιδες αθλήτριες. Το έπαθλο απένειμε η θεία της Μαριάννας, κα Κατερίνα Ζαχαριάδη.

Το έπαθλο «Πεύκιος Γεωργιάδης» απονεμήθηκε στον Ιστιοπλόο Ονησίφορο (Ρόη) Νεοφύτου (Ιστιοπλοΐα). Το έπαθλο απονέμεται στον αθλητή/τρια που ξεχώρισε τόσο με τις επιδόσεις στην εκπαίδευση όσο και τις αγωνιστικές επιτυχίες.  Ο Νεοφύτου είναι άριστος μαθητής και το 2015 συμμετείχε στην ομάδα μαθητών που εκπροσώπησαν την Κύπρο στη 13η Ολυμπιάδα Επιστήμης Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αυστρία όπου κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο. Ως καπετάνιος και με πλήρωμα τον Νικόλα Πρωτοπαπά, κατέκτησαν την 7η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων που έγινε στην Μαλαισία στην κατηγορία SL16. Το έπαθλο απονεμήθηκε στον νικητή από την κα Μαργαρίτα Γεωργιάδου, σύζυγο του αείμνηστου πρώην Υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη.

Βραβεύσεις Ομαδικών Αθλημάτων

Καλύτερος αθλητής ομαδικού αθλήματος αναδείχτηκε ο πετοσφαιριστής Νικόλας Ελευθερίου. Είναι βασικό στέλεχος των Εθνικών ομάδων Εφήβων και Ανδρών και της Εθνικής Ενόπλων. Ανήκει στην Αναγέννηση Δερύνειας με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Εφήβων 2014-15 και αγωνίζεται στην Ανδρική ομάδα που μετέχει στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας.

Καλύτερη αθλήτρια ομαδικού αθλήματος αναδείχτηκε η πετοσφαιρίστρια Κατερίνα Ζακχαίου. Είναι βασικό στέλεχος των Εθνικών ομάδων Νεανίδων και Γυναικών Πετόσφαιρας Σάλας και Μπιτς Βόλεϊ. Ανήκει στον Απόλλων Λεμεσού με τον οποίο κατέκτησε τόσο το Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Γυναικών όσο και το Κύπελλο την αγωνιστική περίοδο 2014-15. 

Βράβευση Ειδικών Ολυμπιακών

Μια ιδιαίτερη στιγμή για την τελετή αποτέλεσε η βράβευση των Νικόλα Περικλέους και Νίκης Θεοδώρου ως των καλυτέρων αθλητών των Ειδικών Ολυμπιακών. Οι δύο αθλητές μαζί με άλλους συναθλητές τους, έλαβαν μέρος στους Παγκόσμιους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Λος Άντζελες. Ο Νικόλας Περικλέους που φοιτά στο Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα, έλαβε μέρος στο άθλημα του Μπόουλινγκ όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ατομικό αγώνισμα. Η Νίκη Θεοδώρου  που φοιτά στο Λύκειο Κύκκου Β΄ έλαβε μέρος στο άθλημα της Ενόργανης Γυμναστικής όπου κατέκτησε την πρώτη θέση στην Μπάλα και την δεύτερη στο Σύνθετο Ατομικό.

11022016_efivoi_1