31οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ «ΡΙΟ 2016» Έφτασε η ώρα της τελετής έναρξης!

Στις 2 τα ξημερώματα Σαββάτου η τελετή στο διάσημο στάδιο Μαρακανά – Σημαιοφόρος ο Κοντίδης, φαβορί ο Πελέ για το άναμμα του βωμού

Τελετή έναρξης με σαφώς μειωμένο μπάτζετ από προηγούμενους Ολυμπιακούς, με έμφαση στο χορό -αποφεύγοντας όμως σε μεγάλο βαθμό τα κλισέ της Βραζιλίας- και με παραπομπές στην ιστορία της χώρας αλλά και τα όσα πρόσφερε στον κόσμο, με παράλληλη αναφορά σε ένα αισιόδοξο μέλλον. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές εκείνα τα οποία αναμένεται να δούμε στην τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η τελετή ξεκινά στις 20:00 τοπική ώρα της 5ης Αυγούστου ή στις 02:00 τα ξημερώματα Σαββάτου ώρα Κύπρου. Θα διαρκέσει τρεις ώρες, θα μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ και θα λάβει χώρα στο διάσημο στάδιο Μαρακανά.

Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέλες, που προτάθηκε το 2004 για Όσκαρ (χάνοντας όμως από τον Πίτερ Τζάκσον, που σκηνοθέτησε το The Lord of the Rings: The Return of the King), θα είναι ο γενικός υπεύθυνος της τελετής. Το μπάτζετ της τελετής έναρξης αναμένεται να κοστίσει λιγότερο από τα μισά απ΄ όσα κόστισε αυτή του Λονδίνου πριν τέσσερα χρόνια, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα, προτιμήθηκε να δοθεί βάρος στην πρωτοτυπία αντί στην πολυτέλεια.

Το καλλιτεχνικό

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, ήδη ανακοινώθηκε η συμμετοχή αρκετών διάσημων Βραζιλιάνων καλλιτεχνών, ενώ παρούσα θα είναι και το μοντέλο Ζιζέλ, η οποία θα λάβει μέρος σε σκετσάκι, που προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό. Γράφτηκε τις τελευταίες μέρες ότι το σκετσάκι θα περιλαμβάνει… ληστεία της ίδιας σε δρόμο, όμως αυτό διαψεύστηκε από τον Μεϊρέλες.

Η Βρετανίδα ηθοποιός Τζούντι Ντεντς θα λάβει επίσης μέρος, όπως και η Λέα Τ από τη Βραζιλία. Η τελευταία είναι τρανσέξουαλ μοντέλο και πρόκειται για μια πολύ σημαντική και συμβολική ενέργεια των διοργανωτών, αφού θα είναι το πρώτο τρανς άτομο που θα έχει σημαντικό ρόλο σε τελετή έναρξης.

Περίπου τριακόσιοι επαγγελματίες χορευτές και πέντε χιλιάδες εθελοντές θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης, η οποία θα περιλαμβάνει μπόλικο χορό -το καρναβάλι έχει επιβεβαιωθεί ότι θα είναι εκεί- θα υπάρχουν αναφορές στον Αμαζόνιο, στις φυλές της χώρας και στη συμβολή της Βραζιλίας διεθνώς. Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τρεις τόνοι πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Σημαιοφόροι και Πελέ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, γυναίκα θα εισέλθει πρώτη στο στάδιο. Η ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου, χρυσή το 2004 και χάλκινη το 2008, επιλέχθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως σημαιοφόρος της Ελλάδας, της χώρας που παραδοσιακά εισέρχεται πρώτη. Σημαιοφόρος για την Κύπρο θα είναι ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης, με τη χώρα μας να εισέρχεται 43η στο στάδιο, μετά τη Χιλή και πριν τη Σιγκαπούρη (οι χώρες θα εισέλθουν σύμφωνα με το πορτογαλικό αλφάβητο). Για την Κύπρο θα απουσιάσουν από την τελετή ο Δημήτρης Χονδροκούκης που φτάνει την επομένη στο Ρίο, οι δύο σκοπευτές Ανδρέας Χάσικος και Άντρη Ελευθερίου που μετέβησαν στο Σάο Πάουλο για προετοιμασία και ο Μάριος Γεωργίου ο οποίος έχει αγώνα την επομένη.

Τα περισσότερα φώτα στην παρέλαση αναμένεται να πέσουν στον Μάικλ Φελπς, ο οποίος επιλέχθηκε να είναι ο σημαιοφόρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία, αν και συμμετέχει σε Ολυμπιακούς από το 2000, θα παρελάσει για πρώτη φορά σε τελετή έναρξης!

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επιλογή του ατόμου που θα έχει την τιμή να ανάψει το βωμό με την Ολυμπιακή φλόγα. Το φαβορί είναι ο Πελέ, όμως κυκλοφόρησε και το όνομα του μαραθωνοδρόμου Βαντερλέι ντε Λίμα. Ο χάλκινος νικητής το 2004 στην Αθήνα δέχθηκε επίθεση από θεατή λίγο πριν φτάσει στο Καλλιμάρμαρο, με αποτέλεσμα να πέσει από την πρώτη θέση όπου βρισκόταν εκείνη τη στιγμή, μια ιστορία που συγκλόνισε.

Η ιστορία των Κυπρίων σημαιοφόρων

Στις 5 Αυγούστου 2016 ο Παύλος Κοντίδης θα γίνει ο πρώτος ιστιοπλόος που θα μεταφέρει την κυπριακή σημαία σε τελετή έναρξης, από το 1980 οπόταν λαμβάνει μέρος η χώρα μας. Μέχρι το 2012 την κυπριακή σημαία μετέφεραν στην τελετή έναρξης τρεις σκοπευτές σε τέσσερις περιπτώσεις (Τύμβιος, Ανδρέου και δύο φορές ο Αχιλλέως), τρεις αθλητές του στίβου (Κασσιανίδης, Χατζηανδρέου, Μαρκουλλίδης), ένας του τζούντο (Παπακώστας) και ένας του τένις (Παγδατής).

Οι σημαιοφόροι της Κύπρου:

  • Μόσχα 1980: Κώστας Παπακώστας (τζούντο)
  • Λος Άντζελες 1984: Μάριος Κασσιανίδης (10.000μ., μαραθώνιος)
  • Σεούλ 1988: Μάικ Τύμβιος (σκιτ)
  • Βαρκελώνη 1992: Μάριος Χατζηανδρέου (τριπλούν)
  • Ατλάντα 1996: Άννινος Μαρκουλίδης (100μ., 200μ., 4×100μ.)
  • Σίδνεϊ 2000: Αντώνης Ανδρέου (σκιτ)
  • Αθήνα 2004: Γιώργος Αχιλλέως (σκιτ)
  • Πεκίνο 2008: Γιώργος Αχιλλέως (σκιτ)
  • Λονδίνο 2012: Μάρκος Παγδατής (τένις)

rio-2-photo