Εις µνήµην Πανίκου Προκοπίου – εξαιρετικά αφιερωµένο

Πανίκος Προκοπίου: Άνθρωπος, κύριος, έντιµος, ευαίσθητος, εργασιοµανής, φύση αισιόδοξος, παθιασµένος. Ένα όνοµα συνώνυµο µε τόσες πολλές λέξεις και θα µπορούσα ασφαλώς να σκεφτώ κι άλλες. Αυτός ήταν ο αείµνηστος πρόεδρος της ΚΟΕΚ, Πανίκος Προκοπίου. Ο άνθρωπος που πρόσφερε όσα ελάχιστοι στο άθληµα της κολύµβησης και προς τιµήν του οποίου θα διεξαχθεί το 46ο Παγκύπριο Πρωτάθληµα κολύµβησης ανδρών και γυναικών.

Ο επίτιµος πρόεδρος της Οµοσπονδίας, έφυγε για το µεγάλο ταξίδι, στα 81 του χρόνια (γεννηµένος στις 2 Φεβρουαρίου 1940), τα χαράµατα στις 28 του Δεκέµβρη 2021, κτυπηµένος από την επάρατη νόσο. Άνθρωπος που έσφυζε από ζωή, γεµάτος ενέργεια, πάθος και θέληση για προσφορά στον τόπο, στον συνάνθρωπο και στη ζωή. Υπηρέτησε την Οµοσπονδία, µέχρι την τελευταία του πνοή. Ήταν από τους πρώτους υδατοσφαιριστές της Κύπρου και από τους πρώτους αθλητές κωπηλασίας και ταυτόχρονα έπαιρνε µέρος σε αγώνες ταχύπλοων σκαφών και αγώνες θαλάσσιου σκι. Ιδρυτικό µέλος του Ναυτικού Οµίλου Αµµοχώστου, διετέλεσε έφορος ιστιοπλοΐας, ταµίας και αργότερα γραµµατέας του Διοικητικού Συµβουλίου του Οµίλου. Το 1994 µε την αποχώρηση του Νίκου Μαρκουλλίδη από την προεδρία της ΚΟΕΚ ανέλαβε τα ηνία της Οµοσπονδίας, την οποία υπηρέτησε για είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Τίµιος και ανιδιοτελής, δούλεψε πολύ σκληρά, αναδεικνύοντας την ΚΟΕΚ ανάµεσα στις µεγαλύτερες Οµοσπονδίες στον τόπο µας.  Το πάθος, το σθένος και κυρίως το πείσµα µε τα οποία πάντοτε υποστήριζε τις θέσεις του, ήταν τα στοιχεία που τον διέκριναν. Πάντοτε δυναµικός και διεκδικητικός αλλά δίκαιος, και παρόλο που προσπαθούσε να µην το δείχνει πολύ ευαίσθητος.  Η µεγάλη του αγάπη για την Οµοσπονδία (τη δεύτερη οικογένεια του όπως αποκαλούσε)  πάντα υπερίσχυε οποιασδήποτε απογοήτευσης και ποτέ δεν τα έβαζε κάτω όσο και να πικραινόταν. Με µεγάλες προσωπικές θυσίες χάρισε στην Οµοσπονδία τη ψυχή του.

Η Γενική Συνέλευση της Οµοσπονδίας, σε συνεδρίαση της στις 27 Δεκεµβρίου 2013, αναγνωρίζοντας και εκτιµώντας, το έργο, την πολύτιµη και πολύχρονη προσφορά του στην ΚΟΕΚ και γενικότερα στον κυπριακό υγρό στίβο, αποφάσισε οµόφωνα και τον ανακήρυξε Επίτιµο Πρόεδρο της Οµοσπονδίας. Η ανάµειξη του µε τα αθλήµατα του υγρού στίβου συνεχίστηκε και µετά την αποχώρηση του από την Οµοσπονδία, ιδιαίτερα υπό την ιδιότητα του ως Γενικός Γραµµατέας της COMEN (Μεσογειακή Οµοσπονδία Κολύµβησης).