ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΘΡΕΩΤΗΣ: «Το νταµπλ ήρθε ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ και παρεκκλίσεις»
ΤΟ να προχωρήσει κάποιος στη σύσταση οποιουδήποτε αθλητικού τµήµατος, σε µια οµάδα όπως ο ΑΠΟΕΛ, εκτός από ικανότητες και εµπειρίες, πρέπει να γνωρίζει άριστα και το τι εστί ΑΠΟΕΛ, το DNA του και η ιστορία του, σε ότι έχει να κάνει µε το ευρύτερο φάσµα του αθλητισµού. Πόσο µάλλον, λοιπόν, να σου γίνετε πρόταση να αναλάβεις ως προπονητής µιας νεοσύστατης οµάδας (και τµήµα) του ΑΠΟΕΛ όπως αυτή της υδατοσφαίρισης.
Για τον Ανδρέα Κυθρεώτη, ο χώρος της υδατοσφαίρισης δεν ήταν άγνωστος. Κάθε άλλο, γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια, όπως θα διαπιστώσετε και από τον πρότερο του βίο στο χώρο. Έτσι, όταν έγινε η κουβέντα µε τον Γιώργο Ζαννέτο, τον άνθρωπο που είχε την ιδέα για σύσταση τµηµάτων κολύµβησης και υδατοσφαίρισης στον ΑΠΟΕΛ, είχε τα εφόδια, τις γνώσεις και τις εµπειρίες που απαιτούνταν για να «βουτήξει» και να τα καταφέρει να κολυµπήσει. Ο ίδιος µας εξήγησε το όλο σκεπτικό και που βασίστηκε η όλη ιδέα και η προσπάθεια: «Το πλάνο µας ήταν σε βάθος µιας πενταετίας να είµαστε σε θέση να κατακτήσουµε το πρωτάθληµα και παράλληλα να δουλέψουµε εντατικά τις ακαδηµίες για να δηµιουργήσουµε τους µελλοντικούς πρωταθλητές της οµάδας µας».
Η προσπάθεια µόνο εύκολη δεν ήταν όπως µας είπε ο τεχνικός των γαλαζοκίτρινων: «Το να δηµιουργήσεις µιαν οµάδα υδατοσφαίρισης από το µηδέν, ειδικά σε ένα άθληµα που δεν γνωρίζει κανένα παιδί, ποδόσφαιρο, µπάσκετ όλοι παίζουνε µικροί, πόλο κανένας, είναι µια διαδικασία που χρειαζόταν πολλή δουλειά και χρόνο. Τον αρχικό κορµό της ανδρικής οµάδας αποτελούσαν, κυρίως, αθλητές υδατοσφαίρισης µε πέντε ως οκτώ χρόνια αγωνιστικής απραξίας οι οποίοι ωστόσο αγκάλιασαν την προσπάθεια και βοήθησαν την οµάδα να είναι ανταγωνιστική τις πρώτες δύσκολες αγωνιστικές χρονιές». Δεν ήταν όµως µόνο αυτό, αφού, «πέραν των πιο πάνω δυσκολιών προσθέστε και το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία το άθληµα έχει ανέβει και σε επίπεδο και ενδιαφέρον. Αυτό φαίνεται και από το ότι οι πλείστες οµάδες πρόσθεσαν στο ρόστερ τους ξένους υδατοσφαιριστές οι οποίοι ανεβάζουν επίπεδο και την οµάδα αλλά και το επίπεδο του πρωταθλήµατος».
Κάπως έτσι άρχισαν όλα, σε ότι έχει να κάνει µε τη σύσταση της οµάδας πόλο του ΑΠΟΕΛ και πέντε χρόνια αργότερα, όπως ήταν ο αρχικός στόχος ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο πρωταθλήµατος και µαζί το πρώτο νταµπλ της ιστορίας του. Ο Ανδρέας Κυθρεώτης µας λέει για την επιτυχία της οµάδας του: «Προηγήθηκε µια σεζόν που φτάσαµε στη 2η θέση, λίγο κοντά στον τίτλο, ενώ καταφέραµε και κατακτήσαµε το κύπελλο. Έτσι λοιπόν, µπαίνοντας στη νέα σεζόν είχαµε θέσει ως στόχο τον τίτλο ή καλύτερα το νταµπλ. Είχαµε δύο βασικούς ανταγωνιστές σ’ αυτόν τον στόχο µας, την Πάφο και τη Μέσα Γειτονιά, ωστόσο κάναµε εξαιρετική σεζόν, µε καθαρές νίκες σε όλους τους αγώνες και έτσι φτάσαµε στο νταµπλ».
Όπως ισχύει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και στο ευρύτερο φάσµα της ζωής, ο δρόµος και η προσπάθεια δεν ήταν σπαρµένοι µε ροδοπέταλα. «Πάρα το γεγονός ότι υπήρξαν και ατυχή ή ανεπιτυχή αποτελέσµατα µέσα σ’ αυτήν την πενταετία τα οποία µας στέρησαν την δυνατότητα να κατακτήσουµε νωρίτερα το πρωτάθληµα ή ακόµη και το κύπελλο, αυτό µας πείσµωσε. Με αποφασιστικότητα και πίστη στο αρχικό µας πλάνο, χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις, φτάσαµε στην κατάκτηση του νταµπλ». Ο Ανδρέας Κυθρεώτης αναγνωρίζει και γνωρίζει πολύ καλά, αυτό που είχαµε αναφέρει και στην εισαγωγή: «Σίγουρα, όταν είσαι ο ΑΠΟΕΛ, όνειρο και µοναδικός στόχος πρέπει να είναι η κορυφή», ξεκαθάρισε ωστόσο πως, «πρώτα όµως χρειάζεται καταρτισµός σωστού πλάνου που θα φέρει αυτό το αποτέλεσµα αλλιώς εύκολα µπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσµατα. Ειδικά όταν η οµάδα κουβαλά ένα τόσο βαρύ όνοµα στον οµαδικό αθλητισµό της Κύπρου».
Με την κατάκτηση του πρωταθλήµατος, οι στόχοι, οι φιλοδοξίες και οι επιδιώξεις δεν τέλειωσαν, ούτε σταµατούν στον ΑΠΟΕΛ: «Μέρος της εξέλιξης του τµήµατος της ανάδειξης και κυνήγι καινούργιων προκλήσεων ήταν και η συµµετοχή µας στη φάση των οµίλων του Euro cup. Αν και µε µεγάλο οικονοµικό κόστος για το τµήµα, θεωρήσαµε υποχρέωση και καθήκον µας να βρεθούν οι τρόποι και οι πόροι, οι αθλητές που κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθληµα στην ιστορία µας να ήταν και οι πρώτοι που θα αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση διασυλλογικού επιπέδου». Ξεκαθάρισε βέβαια πως, «δεν το κάναµε για το άποτελεσµα µιας και ξέραµε ότι θα ερχόµασταν αντιµέτωποι µε οµάδες µεγαθήρια, επαγγελµατικές µε τεράστια ιστορία στον χώρο του πόλο. Μέσα από τη συµµετοχή αυτή, η οµάδα είχε να κερδίσει πολλά ερχόµενη σε αγωνιστική επαφή µε οµάδες αυτού του βεληνεκούς, αλλά και µέσα από τις εµπειρίες, την ανάπτυξη σχέσεων, τα οφέλη που µπορεί να σου προσφέρει η συµµετοχή σε µια τέτοια διοργάνωση είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα. Την ίδια στιγµή βάλαµε την Κύπρο στον ευρωπαϊκό χάρτη της υδατοσφαίρισης, κάτι επίσης πολύ σηµαντικό».
Για τον Ανδρέα Κυθρεώτη και τον ΑΠΟΕΛ οι στόχοι, η εξέλιξη και η πρόοδος δεν σταµατούν µόνο στην ανδρική οµάδα ή στην κατάκτηση τίτλων και επιτυχιών: «Επόµενος µας στόχος µας, είναι οι οµάδες υποδοµών να είναι σε θέση να διεκδικήσουν πρωταθλήµατα σε όλες τις κατηγορίες. Είµαστε χαρούµενοι για το γεγονός ότι µε την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του νέου πρωταθλήµατος το όνοµα του ΑΠΟΕΛ φιγουράρει στην πρώτη θέση και στις πέντε αγωνιστικές κατηγορίες που διοργανώνει η Οµοσπονδία. Ευχή µου να µείνουµε εκεί µέχρι τέλους».
Ο κόουτς των νταµπλούχων σ’ αυτήν του την προσπάθεια δεν είναι µόνος: «Μαζί µε τους Σόλων Νικολάου και Νίκο Μπαγλατζή εφαρµόζουµε από τις εκµαθησεις µέχρι σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες προγράµµατα ανάπτυξης και εξέλιξης αθλητών που εφαρµόζονται σε προηγµένες ευρωπαϊκές χώρες για το άθληµα µας όπως η Ελλάδα, η Σερβία, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Γνώσεις οι οποίες αποκτήθηκαν από προσωπικές εµπειρίες, από διεθνείς διοργανώσεις που διοργανώνουµε στην Κύπρο (Nicosia international waterpolo cups), από κοινές προετοιµασίες µε ξένες οµάδες στο εξωτερικό αλλά και από διεθνείς διοργανώσεις που λάβαµε µέρος στο εξωτερικό». Στο δια ταύτα και σε ότι έχει να κάνει µε τον ΑΠΟΕΛ, οι στόχοι της οµάδας από εδώ και πέρα, «φυσικά, δεν είναι τίποτα άλλο από το να συνεχίσουµε να γράφουµε ιστορία και να κατακτούµε τίτλους, αφού αυτή είναι η κληρονοµιά του ΑΠΟΕΛ, αλλά και του κάθε συλλόγου που θέλει να προοδεύει και να αναπτύσσεται.
«Να προετοιµαστούµε για το επόµενο βήµα»
Η κουβέντα µας µε τον Ανδρέα Κυθρεώτη δεν θα µπορούσε να περιοριστεί στο στενό πλαίσιο µόνο της κατάκτησης του τίτλου από τον ΑΠΟΕΛ. Η υδατοσφαίριση στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αναµφίβολα σηµαντικά βήµατα προόδου και ανέλιξης. Πάνω σ’ αυτό ζητήσαµε τη γνώµη ενός ειδικού: «Σίγουρα ο ανταγωνισµός έχει ανέβει και σ’ αυτό συνέβαλε και η κάθοδος των ξένων παικτών στις οµάδες, η επένδυση που έκαναν οι οµάδες. Κάποια στιγµή θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση, αφού τα οικονοµικά δεδοµένα είναι πολύ περιορισµένα, ενώ να µην ξεχνάµε πως η υδατοσφαίριση, όπως και πολλά άλλα αθλήµατα είναι ερασιτεχνικά στην Κύπρο. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι κάποια στιγµή θα φτάσουµε στο µάξιµουµ αυτού που µπορούµε να κάνουµε και να πετύχουµε ως ερασιτέχνες, οπόταν θα χρειαστεί να προετοιµαστούµε για το επόµενο βήµα.
Και προσέξτε δεν λέω να προχωρήσουµε προς τον επαγγελµατισµό, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αλλά να αναδείξουµε το κυπριακό πόλο, να ενισχύσουµε την εθνική οµάδα και να πάµε ένα βήµα πάρα πέρα. Οι οµάδες, σε αρχικό στάδιο, θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν τους πόρους µέσα από χορηγίες. Αυτό µπορεί να γίνει από τη στιγµή που το άθληµα θα αποκτήσει προβολή θα γίνει ευρύτερα γνωστό, όπως για παράδειγµα γίνεται στο µπάσκετ, το βόλεϊ. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως το Κράτος θα πρέπει να στηρίξει και να βοηθήσει και την υδατοσφαίριση. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται κάπως, σε όσους βρίσκονται µέσα στο άθληµα. Δυστυχώς όµως δεν µπορεί να γίνει διαφορετικά αν θέλουµε να κοιτάξουµε προς την επόµενη µέρα».
Το καταληκτικό σχόλιο του Ανδρέα Κυθρεώτη σε ότι έχει να κάνει µε την κυπριακή υδατοσφαίριση ήταν: «Ευχή µου το πόλο κάποια στιγµή να κερδίσει την προβολή που δικαιούται και του αναλογεί στην Κύπρο µε στόχο να ανέβει επίπεδο και να πλησιάσει σε ποιότητα χώρες πιο προηγµένες από την δική µας. Όνειρο µου είναι να δω την εθνική µας οµάδα να αγωνίζεται σε προ-ολυµπιακά τουρνουά µε στόχο την συµµετοχή της σε Ολυµπιακούς Αγώνες. Με πλάνο και µεθοδικότητα ο κάθε ένας µας µπορεί να συµβάλει στην περεταίρω ανάπτυξη του πόλο στην Κύπρο». Μπορεί όλα τα πιο πάνω να ακούγονται ροµαντικά ωραία, αλλά ας µην ξεχνάµε πως όλα τα αθλήµατα από κάπου ξεκίνησαν για να φτάσουν όπου έφτασε το καθένα από αυτά.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ
Water polo, αγάπη µου
Άρχισε να ασχολείται µε την υδατοσφαίριση από τα 11 του το 1997 στον Ν.Ο. Λευκωσίας προερχόµενος από το κολύµπι και ήταν ο νεαρότερος που ασχολήθηκε µε το άθληµα. Είχε µάλιστα την τύχη να είναι µέλος της οµάδα που µέχρι το 2014 είχε κατακτήσει 14 παγκύπρια πρωταθλήµατα και 11 κύπελλα στην ανδρική κατηγορία.
Με τις εµπειρίες που απέκτησε του δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί σε οµάδες ψηλότερου επιπέδου, στο ελληνικό πρωτάθληµα, ενώ ήταν φοιτητής στην Αθήνα από το 2006 µέχρι το 2010. Σηµαντικότερη του στιγµή στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος µας είπε «θεωρώ την κατάκτηση του πρωταθλήµατος Β κατηγορίας µε την οµάδα του Αµαρουσίου». Το ενδιαφέρον του για την προπονητική άρχισε στην Ελλάδα όπου για δυο χρόνια διετέλεσε προπονητής στις ακαδηµίες του Αµαρουσίου. Η παρουσία του στην Ελλάδα και οι τεράστιες εµπειρίες που αποκόµισε τον «όπλισαν» µε ακόµη περισσότερες γνώσεις και δυνατότητες και πάνω σ’ αυτό σχολίασε: «Η Ελλάδα αποτελεί σε µόνιµη βάση την 4η, 5η δύναµη στον κόσµο αυτή τη στιγµή. Οι σχέσεις µας, οι επαφές και οι δεσµοί που µας ενώνουν µε την Ελλάδα είναι ό,τι καλύτερο για να πάρουµε πράγµατα από το ελληνικό πόλο. Τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στην οργάνωση, που θα µας βοηθήσουν να βελτιωθούµε ακόµα περισσότερο».
Το 2014 προσεγγίστηκε από τον υπεύθυνο του κολυµβητικου τότε τµήµατος του ΑΠΟΕΛ και νεοσύστατου µέλους της Οµοσπονδίας, Γιώργο Ζαννέτο, ο οποίος είναι ο βασικός συντελεστής στην ιδέα ο ΑΠΟΕΛ να αποκτήσει τµήµατα του υγρού στίβου. «Συζητήσαµε αν υπήρχε έδαφος για να συνεργαστούµε και να προχωρήσουµε στη σύσταση τµήµατος υδατοσφαίρισης στον ΑΠΟΕΛ και µέσα από τις συζητήσεις διαπιστώσαµε ότι οι απόψεις µας ήταν απόλυτα ταυτόσηµες και έτσι έγινε η αρχή».