Θάλεια Παναγή: «Όσοι αξιοποίησαν θετικά τον περιορισμό και αξιολόγησαν σωστά όσα ζήσαμε θα βγουν πιο δυνατοί»

Η πανδημία με τον κορωνοϊό αναστάτωσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ολόκληρο τον κόσμο. Κάποιοι έχασαν τις δουλειές τους, κάποιοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους και γενικά έγινε η ζωή όλων μας άνω κάτω. Ο αθλητισμός και κατ’ επέκταση οι αθλητές δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι. Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος ανάμεσα στους αθλητές, είτε κάνουν υψηλό αθλητισμό, είτε κυνηγούν μικρότερου βεληνεκούς στόχους.

Αναζητώντας τις απαντήσεις στις ανησυχίες, τον προβληματισμό ή και τις φοβίες των αθλητών ζητήσαμε τη γνώμη ενός ειδικού επί του θέματος, της Θάλειας Παναγή, εγγεγραμμένη συμβουλευτική ψυχολόγος, με ειδικότητα στην αθλητική ψυχολογία (MSC). Η αρχική της τοποθέτηση ως προς τις επιπτώσεις που άφησε και πόσο επηρέασε τους αθλητές η πανδημία ήταν: «Στην αρχή η αβεβαιότητα και η ανησυχία ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι τώρα. Τώρα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Οι αθλητές, τουλάχιστον κάποιοι, άρχισαν και πάλι να προπονούνται, ωστόσο η ανησυχία και το άγχος παραμένουν ως προς το πότε θα ξαναφτάσουν το αγωνιστικό επίπεδο και τη φόρμα που βρίσκονταν πριν την πανδημία. Υπάρχει ακόμα ο προβληματισμός για το πότε θα λάβουν πάλι μέρος σε αγώνες, γι αυτό η ανασφάλεια και το άγχος είναι μεγάλη, Κάποιοι θεωρούν πως η χρονιά πήγε χαμένη, τουλάχιστον έτσι νιώθουν».

Στη συνέχεια ρωτήσαμε την Θάλεια Παναγή για το πώς μπορούν να ξεπεράσουν οι αθλητές αυτήν την ανασφάλεια, το άγχος και τις ανησυχίες και τον χρόνο φυσικά που θα χρειαστούν για να τα ξεπεράσουν όλα αυτά. «Εξαρτάται από το πόσο δυνατός χαρακτήρας είναι ο κάθε αθλητής. Συνήθως, αποδεικνύονται σκληροί, καθώς τους κάνει δυνατούς ο αθλητισμός. Εξαρτάται όμως και από την προσωπικότητα του κάθενος ξεχωριστά, αν θα το αφήσουν πίσω τους και θα το ξεπεράσουν. Αν είναι διανοητικά δυνατοί. Έχει να κάνει και με τις εμπειρίες, την ηλικία και όπως είπα και στην αρχή με τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του κάθε αθλητή».

Ζητήσαμε από την Θάλεια να κάνει μια πρόβλεψη για την επόμενη μέρα του αθλητή. «Το σίγουρο είναι πως η καθημερινότητα όλων μας δεν θα είναι πια η ίδια. Από την άλλη το να κάθεται ένας αθλητής δύο μήνες δεν είναι εύκολο να επιστρέψει, αφού σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει ένας αθλητής για να επανεγκλιματιστεί στις προπονήσεις και όχι να επανέλθει σε καλή φυσική κατάσταση, θέλει 21 μέρες. Οι αθλητές χρειάζονται υποστήριξη», έδειξε ωστόσο αισιόδοξη για την επόμενη μέρα: «Η πανδημία του κορωνοϊού μας δίδαξε πολλά όλους. Να αναθεωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και το ρόλο μας σ’ αυτήν την κοινωνία. Να κάνουμε restart, να πάμε πάρα κάτω και να αντιμετωπίσουμε θετικά το αύριο. Όσοι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν θετικά το χρόνο που μείναμε περιορισμένοι και αξιολόγησαν σωστά όλα όσα ζήσαμε σίγουρα θα βγουν και πιο δυνατοί».