Βήµα µαρς στο Μαυροβούνιο
Από την πρώτη εκείνη φορά, το 1985, στο Σαν Μαρίνο µέχρι και σήµερα, 35 χρόνια µετά (για την ακρίβεια είναι 39 τα χρόνια, αφού η ιδέα πήρε σάρκα και οστά το 1981) οι σχέσεις µας µε τους Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης, τους ΑΜΚΕ, είναι σχέσεις στοργής και ιδιαίτερης αδυναµίας! Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι γι αυτό και ανεβαίνει η αδρεναλίνη και ο ενθουσιασµός µε την εκάστοτε διεξαγωγή τους.
Το ίδιο έγινε και πέρσι στο Μαυροβούνιο, µε τη συµµετοχή 14 αθλητών µας. Οι προσδοκίες όπως πάντα ήταν πολλές, ειδικά µετά που και ο αθλητισµός βγήκε από την οικονοµική κρίση και την τεράστια προσπάθεια που έγινε από τους Οµίλους, τους προπονητές και τους αθλητές. Η Οµοσπονδία, από τη πλευρά της έδωσε κάθε δυνατή βοήθεια στην προσπάθεια για την όσο καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας µας. Η προσπάθεια στέφθηκε µε επιτυχία, αλλά όπως πάντα λέµε, µε λίγη τύχη µπορούσαµε και καλύτερα, αφού κάλλιστα κάποια από τα οκτώ αργυρά µετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητές µας, µπορούσε το χρώµα τους να ήταν το χρυσό. Η συνολική συγκοµιδή ήταν 12 µετάλλια, εκ των οποίων τα δυο χρύσα, οκτώ αργυρά και δύο χάλκινα, σε σχέση µε τα τρία χρυσά, οκτώ αργυρά και έξι χάλκινα που κατακτήσαµε το 2017 στο Σαν Μαρίνο. Αριθµητικά, πέντε µετάλλια λιγότερα, επί της ουσίας όµως ήταν µια αξιοπρεπής και ικανοποιητική παρουσία.
Πάµε τώρα να δούµε πιο αναλυτικά την παρουσία και την εκπροσώπηση της χώρας µας στους περσινούς ΑΜΚΕ. Τα δύο χρυσά τα κατέκτησαν ο Όµηρος Ζάγκας, στα 50µ. ελεύθερο, συνεχίζοντας την πολύ καλή παράδοση που έχουµε στο αγώνισµα, µε τον Σταύρο Μιχαηλίδη (τέσσερα χρυσά 1991, ’93, ’95, ’97) και τον Χρύσανθο Παπαχρυσάνθου (τρία χρυσά, 1999, 2003, 2005). Η έκπληξη στην περσινή διοργάνωση ήρθε από την Ιζαµπέλλα Ιωάννου, η οποία ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου µε τη νίκη της στα 200µ. πρόσθιο. Στα αργυρά, όπου σε δύο περιπτώσεις η τύχη µας γύρισε την πλάτη, µε πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Αλεξάνδρας Σιεκόλαβα στα 200µ. µικτή, όπου µε 2.21.44, έχασε την πρωτιά από την Μονεγάσκα Κασσάνδρα Πετίτ, που έκανε χρόνο 2.21.38, η οποία ήταν και το πρόσωπο των Αγώνων. Η δεύτερη περίπτωση ήταν µε την Κάλια Αντωνίου, στα 50µ. ελεύθερο, η οποία µε επίδοση 26.01, έχασε το χρυσό και πάλι από την Πετίτ η οποία σταµάτησε το χρονόµετρο στα 25.78.
Η Κάλια κατέκτησε ένα ακόµα αργυρό µετάλλιο στα 100µ. ελεύθερο, όπως και η Αλεξάνδρα Σιεκόλαβα στα 50µ. πεταλούδα. Ο Όµηρος Ζάγκας έδωσε συνέχεια στις κατακτήσεις µεταλίων µε το αργυρό που κατέκτησε στα 50µ. πρόσθιο, ενώ ο Φίλιππος Ιακωβίδης κατέκτησε το αργυρό στα 100µ. ύπτιο. Το χορό των αργυρών συνέχισαν να σέρνουν οι οµάδες σκυταλοδροµίας των γυναικών στα 4Χ100µ. ελεύθερο µε τις Κάλια Αντωνίου, Ιόλη Νικολαΐδου, Χρυστάλα Παπαδοπούλου και Μαρία Τόνια Παπαπέτρου και η οµάδα γυναικών στα 4 Χ 100µ. µικτή µε τις Χριστιάνα Νικολαΐδου, Ιζαµπέλλα Ιωάννου, Αλεξάνδρα Σιεκόλεβα και Κάλια Αντωνίου. Και τέλος, τα δύο χάλκινα µετάλλια τα κατέκτησαν ο Θωµάς Τσιοπανής στα 200µ. µικτή και η εθνική οµάδα των ανδρών στα 4Χ100µ. µικτή, µε τους Φίλιππο Ιακωβίδη, Παναγιώτη Πανάρετο, Ζαχαρία Παύλου και Όµηρο Ζάγκα. Μ’αυτά και µ’ αυτά ολοκληρώθηκε η συµµετοχή και η παρουσία µας στους Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης στο Μαυροβούνιο, η οποία πέρασε στην Ιστορία και πλέον βρισκόµαστε σε αναµονή των επόµενων ΑΜΚΕ που θα διεξαχθούν στην Ανδόρα, µε την ελπίδα πως αυτή η συµµετοχή µας θα είναι καλύτερη από αυτήν του 2019.
ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
ΧΡΥΣΑ 2
Όµηρος Ζάγκας (50µ. ελεύθερο)
Ιζαµπέλλα Ιωάννου (200µ.πρόσθιο)
ΑΡΓΥΡΑ 8
Κάλια Αντωνίου (50µ., 100µ. ελεύθερο)
Όµηρος Ζάγκας (50µ. πρόσθιο)
Αλεξάνδρα Σιεκόλεβα (200µ. µικτή, 50µ. πεταλούδα)
Φίλιππος Ιακωβίδης (100µ. ύπτιο)
Εθνική οµάδα γυναικών 4 Χ 100µ. ελεύθερο (Κάλια Αντωνίου, Ιόλη Νικολαΐδου, Χρυστάλα Παπαδοπούλου, Μαρία Τόνια Παπαπέτρου)
Εθνική Οµάδα γυναικών 4Χ100µ. Μικτή (Χριστιάνα Νικολαΐδου, Ιζαµπέλλα Ιωάννου, Alexandra Schegoleva, Κάλια Αντωνίου)
ΧΑΛΚΙΝΑ 2
Θωµάς Τσιοπανής (200µ. µικτή)
Εθνική Οµάδα ανδρών 4Χ100µ. Μικτή (Φίλιππος Ιακωβίδης, Παναγιώτης Πανάρετος, Ζαχαρίας Παύλου, Όµηρος Ζάγκας)