Παφίτικοι ρυθµοί κι από δίπλα Μανώλη και Λοΐζου

Το αγώνισµα της ανοικτής θάλασσας συνέχισε και στην περσινή περίοδο να κερδίζει πόντους και να ανεβαίνει επίπεδο. Ένα άθληµα που στον τόπο µας µπορεί να µην είναι και τόσο δηµοφιλές, καθώς πρόκειται για αρκετά επίπονο άθληµα, που χρειάζεται φοβερή προπόνηση, µε τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ένας αθλητής της ανοικτής θάλασσας πρέπει να κάνει 20χλµ προπόνηση την ηµέρα! Ακόµα κι έτσι η χρονιά που πέρασε άφησε θετικό πρόσηµο για την ανοικτή θάλασσα.

Στο εξωτερικό το άθληµα βρίσκεται πολύ ψηλά σε ότι έχει να κάνει µε το ενδιαφέρον και τη δηµοτικότητα. Στην Κύπρο βρίσκεται σε σταθερή και καλή πορεία και χρόνο µε το χρόνο κερδίζει περισσότερο κόσµο που δοκιµάζει τις δυνάµεις του, µε την Οµοσπονδία να βοηθά και να στηρίζει (στο µέτρο των δυνατοτήτων της) και το άθληµα αυτό. Οι όµιλοι από την πλευρά τους, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν το παλεύουν στο µέτρο των δυνατοτήτων τους.

Η περσινή χρονιά ήταν χωρίς αµφιβολία η χρονιά του Ναυτικού Οµίλου Πάφου, όχι µόνο γιατί κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά και γιατί πολλοί αθλητές και αθλήτριες του βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των βραβεύσεων. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Πάφος συνέχισε την πολύ καλή παράδοση που έχει στο άθληµα και µετά από ένα µικρό διάλειµµα το 2018 επέστρεψε και πάλι στην κορυφή της ανοικτής θάλασσας κερδίζοντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Δίκαια πέρα για πέρα η κατάκτηση του τίτλου από την Πάφο, αφού η επικράτηση του ήταν άνετη και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από κάποιον άλλο όµιλο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο πρωταθλητής του 2018, ο Ναυτικός Όµιλος Λάρνακας και στην τρίτη ο Ναυτικός Όµιλος Κωνσταντίας, που πραγµατοποίησε πολύ καλή εµφάνιση και δίκαια βρέθηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου.

Στην ανδρική κατηγορία ήταν η χρονιά του Χρήστου Μανώλη του Ναυτικού Οµίλου Πάφου. Στα 18 του χρόνια έκανε τη δική του υπέρβαση και αναδείχθηκε σε κορυφαίο αθλητή στην ανοικτή θάλασσα, κατακτώντας τον τίτλο µε το σπαθί του. Οι αρκετά καλές επιδόσεις του στην πισίνα (1500µ.), σε συνδυασµό µε το ταλέντο του τον έφεραν στην κορυφή της σχετικής κατάταξης. Ο Χρήστος Μανώλη είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο Ναυτικός Όµιλος Πάφου αυτή τη στιγµή και αποτελεί µια από τις µεγάλες (αν όχι τη µεγαλύτερη) ελπίδες του οµίλου στην ανοικτή θάλασσα, αλλά και στην πισίνα, αφού και εκεί στις µεγάλες αποστάσεις έχει να επιδείξει αρκετά καλές επιδόσεις.

Μεγάλη ήταν φυσικά η συνεισφορά του για να κατακτήσει η Πάφος το πρωτάθληµα στην ανοικτή θάλασσα και αν συνεχίσει µε τους ίδιους ρυθµούς και στη φετινή σεζόν µπορεί να τα πάει ακόµα καλύτερα. Τις δυνατότητες και το ταλέντο –στις µεγάλες αποστάσεις – πάντως τις έχει στον υπερθετικό βαθµό και από τον ίδιο εξαρτάται µέχρι που θα φτάσει. Όπως είπαµε και στην εισαγωγή µας, το 2019 ήταν η χρονιά της Πάφου, αφού στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν αθλητές του Ναυτικού Οµίλου Πάφου. Ο Αντώνης Πατσαλίδης ήταν δεύτερος και ο Αντόνιο Νικολάου (ένα πολύ µεγάλο ταλέντο στην κολύµβηση) στην τρίτη. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα πως η Πάφος έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήµατος, αλλά και το πόσο ισχυρή ήταν η οµάδα του στην περσινή περίοδο.

Στη γυναικεία κατηγορία η Άννα Λοΐζου, όπως όλα δείχνουν πάει να χτίσει το δικό της µύθο και αυτοκρατορία στην ανοικτή θάλασσα. Η αθλήτρια του Ναυτικού Οµίλου Λάρνακας αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά καλύτερη αθλήτρια, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για το µεγαλύτερο ταλέντο που διαθέτει η Κύπρος αυτή τη στιγµή στην ανοικτή θάλασσα. Στα 16 της χρόνια σάρωσε ότι βρήκε µπροστά της και η µέρα που θα κάνει το επόµενο βήµα σε διεθνή διοργάνωση δεν είναι µακριά. Από τη στιγµή που διαθέτει το ταλέντο και µε το παραπάνω, δουλεύει πολύ και συνεχώς βάζει στόχους δεν µπορεί παρά να δικαιωθεί και να καταφέρει να φτάσει ακόµα πιο ψηλά.

Για την ιστορία να πούµε πως η Λοΐζου ήταν η αθλήτρια που κατάφερε και έσπασε το µονοπώλιο του Ναυτικού Οµίλου Πάφου στις βραβεύσεις και τις επιτυχίες, αφού στις άλλες δύο θέσεις της κατάταξης βρέθηκαν αθλήτριες του ΝΟΠ.  Αγάθη Μανώλη και Maria Erokhina , συµπλήρωσαν το πόντιουµ και παράλληλα ανέβασαν την Πάφο ακόµα πιο ψηλά. Την ίδια στιγµή ωστόσο ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη, τόσο σε ατοµικό, όσο και σε οµαδικό επίπεδο, σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που ακολουθούν στη φετινή σεζόν, αφού ο ανταγωνισµός όπως φαίνεται και µέσα από τα αποτελέσµατα χρόνο µε τον χρόνο ανεβαίνει. Κι αυτό µόνο καλό µπορεί να κάνει τόσο στο άθληµα της ανοικτής θάλασσας, αλλά και στους αθλητές και στους οµίλους.