17οι ΑΜΚΕ – Αρχίζουν με γιορτή… χρωμάτων

Με την τελετή έναρξης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 22:00 (ώρα Κύπρου), ανοίγει απόψε η αυλαία των 17ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης. Οι αποστολές των 9 συμμετεχουσών χωρών φτάνουν σιγά – σιγά στο Σαν Μαρίνο και σήμερα το βράδυ θα μαζευτούν όλες μαζί στο «Ολίμπικο» του Σεραβάλε, για να γιορτάσουν τη μεταξύ τους συνεύρεση για τρίτη φορά στο μικρό κρατίδιο που βρίσκεται στην καρδιά της Ιταλίας. Οι ήχοι της μουσικής θα μπλεχτούν με τα φώτα και τα χρώματα για να μας παρουσιάσουν την ιστορία του Σαν Μαρίνο, του πρώτου ανεξάρτητου, με δημοκρατικό πολίτευμα, κρατιδίου από το 301 μ.Χ., σε συνδυασμό με τις αξίες του Ολυμπισμού. Επίσης, θα παρουσιαστούν παραδοσιακά στοιχεία τελετών έναρξης, όπως λαμπαδηδρομία, παρέλαση αθλητών με τις σημαίες των χωρών, όρκοι αθλητών και κριτών, χαιρετισμοί κλπ.

Η μασκότ των φετινών Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης είναι ο Σάμι, ένας γεωτρίτης (σαλαμάνδρα), ο οποίος φέρει τη σημαία του Σαν Μαρίνο ως μπλούζα, επάνω αναγράφεται ο αριθμός 301, έτος κατά το οποίο αναδείχθηκε σε δημοκρατία η χώρα, έχει τη βαλλίστρα (πολεμικό όπλο της αρχαιότητας, παρόμοιο με το τόξο) και το καπέλο των τυμπανιστών του Σαν Μαρίνο. Έτσι, μετά την αλεπού Ρίνο του 1985, τον σκαντζόχοιρο Ράστα του 2001, η σαλαμάνδρα Σάμι θα είναι η μασκότ που θα μας συνοδεύσει στο Σαν Μαρίνο τις επόμενες ημέρες. Εμπνευστής της μασκότ ήταν ο φοιτητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Φραντσέσκο Γκάτι, ο οποίος κέρδισε τους υπόλοιπους 79 συμμετέχοντες.

Σε ό,τι αφορά το λογότυπο των 17ων ΑΜΚΕ, επικράτησε η ιδέα της Στεφανία Μποράσκα και του Ματέο Σαμαρίνι, σε διαγωνισμό μεταξύ 150 υποψηφιοτήτων. Το θέμα είναι μια ανοιχτόχρωμη γαλάζια φλόγα με διπλή έννοια: την ελευθερία, ως την αρχική αξία του Σαν Μαρίνο, και την αθλητική. Η φλόγα προέρχεται από ένα στυλιζαρισμένο τρίποδο με τα 5 χρώματα των Ολυμπιακών κύκλων, ενώ το πάνω μέρος είναι ρητή ανάκληση στο βουνό και στους τρεις πύργους του Αγίου Μαρίνου.

Θα μοιραστούν 128 χρυσά μετάλλια

Μετά την αποψινή γιορτή, από αύριο Τρίτη (30/5) οι αθλητές των 9 διαγωνιζόμενων χωρών (Κύπρος, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Λίχτενσταϊν, Σαν Μαρίνο, Ανδόρα, Μαυροβούνιο), θα μπουν στη μάχη των μεταλλίων και στη διεκδίκηση διάκρισης σε καθένα από τα 12 αθλήματα. Η Κύπρος μετέχει στα 11 από αυτά, αφού δεν θα λάβει μέρος στο άγνωστο για μας παιχνίδι των μπαλών (bowls ή boules, 3 μετάλλια). Στους 17ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης θα απονεμηθούν συνολικά 128 χρυσά μετάλλια, 5 περισσότερα από ό,τι στην Ισλανδία το 2015.

Η κολύμβηση θα μοιράσει συνολικά 32 μετάλλια και οι αγώνες θα διεξάγονται καθημερινά από τις 30/5 έως τις 2/6. Η Κύπρος θα λάβει μέρος σε 19 αγωνίσματα (8 στους άνδρες / 11 στις γυναίκες).